2022 zwaar jaar voor crypto

Het zal u uiteraard niet ontgaan zijn dat de meeste cryptovaluta dit jaar (2022) behoorlijk harde klappen hebben moeten incasseren. Waar we de voorbije jaren vaak enorme winsten zagen voor veel van de cryptovaluta is 2022 een heel beroerd jaar voor de meeste cryptomunten. Crypto munten vergelijken bij Coinmerce trouwens heel eenvoudig. Ondanks de harde koersdalingen van veel cryptomunten is de cryptowereld nog steeds erg gewild, dit zagen we afgelopen vrijdag ook terug bij de Beleggersfair die in de beurs van Berlage werd gehouden. Het FD meldde dat het logischerwijs nog steeds vooral de jongeren zijn die de meeste interesse in de cryptomunten hebben. Speciaal voor de crypto-geïnteresseerden organiseerde de Beleggersfair dan ook een speciale reeks aan crypto-gerelateerde masterclasses en lezingen.

Zwaar jaar 2022 grootste cryptomunten

Cryptomunten rendementen

We zien dus enorme verliezen over de afgelopen 12 maanden. Ook over de afgelopen zes maanden zijn de rendementen van de meest grote cryptomunten behoorlijk negatief.

Over de afgelopen 12 maanden, gemeten van begin november 2021 tot en met begin november 2022 verloor de bitcoin ruim 66 procent. Begin 2021 ging de bitcoin nog als een raket omhoog: van rond de 25.000 euro tot een piek van rond de 66.000 euro in november 2021. Echter vrijwel na deze piek stortte de bitcoin heel hard in. De val kwam per oktober dit jaar bij een niveau van rond de 20.000 euro tot stilstand. Dito verliezen zagen we ook bij de diverse andere grote cryptomunten.

Grafiek bitcoin in 2022

Bitcoin koers

Dit is natuurlijk een megacrash maar we moeten ook niet vergeten dat de bitcoin vrijwel vanaf een niveau van rond de 0 is opgeklommen. Immers rond haar entree op de cryptomarkten kostte 1 bitcoin nog minder dan 10 euro. De enorme crash van de bitcoin moeten we dus ook wel in het juiste perspectief zien want de bitcoin heeft natuurlijk een krankzinnige rit omhoog gemaakt sinds haar start in 2012.

Koershistorie bitcoin

Bitcoin historie

Bitcoin met afstand grootste cryptomunt

De bitcoin is momenteel met een marktkapitalisatie van ruim 407 miljard dollar nog steeds de nummer één cryptomunt. Veel kenners stellen dat de bitcoin deze nummer één-positie vermoedelijk wel zal kunnen behouden vanwege haar enorme dominantie. Deze dominantie is vooral gebaseerd op het feit dat veel andere cryptomunten weer gebaseerd zijn op de bitcoin. Ook de posities qua marktkapitalisaties van Ethereum en Tether lijken redelijk stabiel. Ethereum wordt vaak als het kleinere broertje van de bitcoin gezien. Ethereum heeft nu een marktkapitalisatie van ruim 198 miljard dollar. Tether heeft nu een nummer drie positie met een marktkapitalisatie van 69 miljard dollar.

De grootste cryptomunten

Crypto marktkapitalisaties

Bron coinmarketcap.com

Er zijn natuurlijk nog vele andere cryptovaluta. Eén er van is de fantom crypto die ook op coinmerce.io te verhandelen is. De laatste handelsweek liet trouwens een heel stevig herstel zien van de meeste cryptovaluta. Zo steeg de bitcoin met ruim 5 procent op 21.153 euro. Eén van de grotere winnaars was de Litecoin dat bijna 21 procent toevoegde op 67 dollar. Ook Ethereum won met een plus van bijna 13 procent fors. Deze cryptomunt noteert nu op 1645 dollar. Wie echter een jaar terug in Ethereum stapte staat nu wel 65 procent in het rood.