Terwijl de techniekbranche heel veel extra mensen nodig heeft, is de uitstroom hoog. Vooral jonge mensen en vrouwen verlaten de branche vaak al na een paar jaar. Werkgevers in de techniek moeten er daarom alles aan doen om mensen te behouden.
Het helpt om mensen bewust te maken van alle ontwikkel- en groeimogelijkheden die de branche biedt. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om in te stromen, over te stappen en door te groeien. Zowel binnen als tussen de sectoren in techniek, bouw en energie. Zo kan iedereen een eigen pad lopen en kan het werk echt heel afwisselend zijn. Onlangs zijn de ontwikkelpaden bouw, techniek en energie met dit doel door de branches opgeleverd.
Ook modern werkgeverschap is belangrijk, geeft Mark Harbers, voorzitter van Techniek Nederland, terecht aan. Zeggenschap over roosters, mogelijkheden om parttime te werken, opdrachten zonder lange reistijden, dat helpt allemaal om mensen te binden. Werken in de techniek moet voor iedereen, ook mensen met een jong gezin, goed te doen zijn.
En wellicht het allerbelangrijkst: het werk van monteurs, installateurs en andere technici zelf moet aantrekkelijk blijven. Mooi werk, dat je makkelijk en digitaal ondersteund kunt uitvoeren. Laat monteurs meedenken over handige werkprocessen en los de knelpunten op die ze ervaren. Zij weten hoe het sneller, beter en veilig kan. Ook kunstmatige intelligentie (AI) kan daarbij helpen, zodat technici zich volledig kunnen richten op waar zij goed in zijn.
Overal zijn technici nodig, dus het is logisch dat zij soms een uitstapje maken buiten de techniekbranche. Maar het zou mooi zijn als ze ook weer terugkomen, omdat het werk leuk, aantrekkelijk en belangrijk is. Technische vakmensen bouwen het Nederland van de toekomst.
Bijdrage door Martha van den Hengel, Mensen Maken de Transitie