Zelf beleggen voor je pensioen: slim of juist een risico?

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Door de torenhoge inflatie wordt je opgebouwde pensioen minder waard en je wilt natuurlijk voorkomen dat je straks niet voldoende te besteden hebt op je oude dag. Aanvullend pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. Denk aan banksparen, investeren in vastgoed, investeren in edelmetalen of pensioenbeleggen. Met name beleggen voor je pensioen is de laatste jaren erg populair. Wat houdt dit precies in? En wat zijn de risico’s?

Wat is pensioenbeleggen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat pensioenbeleggen precies is. Pensioenbeleggen is een manier om je pensioen aan te vullen door middel van beleggingen. Dit is als alternatief voor bijvoorbeeld een spaarrekening. Via een beleggingsrekening beleg je in aandelen en obligaties. In veel gevallen gaat het om een geblokkeerde rekening, waar je pas bij kunt als je daadwerkelijk met pensioen gaat.

Wat is het grote verschil met pensioensparen?

Pensioenbeleggen lijkt erg op pensioensparen, maar toch is dit wat anders. Bij pensioensparen zet je het geld op een spaarrekening. Bij pensioenbeleggen zet je dit op een beleggingsrekening. Eerstgenoemde is de veiligste keuze, maar het rendement is vrij laag. Bij pensioenbeleggen kan het rendement hoger zijn, maar dit is niet zonder risico’s.

Beleggen is nooit zonder risico

Je hebt veilige beleggingen en minder veilige beleggingen. Feit is dat beleggen nooit zonder risico is. Financiële markten schommelen nogal en dit heeft effect op jouw beleggingen. Als er bijvoorbeeld een beursdip plaatsvindt vlak voordat je met pensioen gaat, dan zit je met de gebakken peren. Aan de andere kant kan er natuurlijk ook een beurspiek plaatsvinden. Dan heb je juist weer kans dat je pensioenbeleggingen flink gegroeid zijn.

Zijn er fiscale voordelen?

Onder bepaalde voorwaarden kun je het ingelegde bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit levert dus direct belastingvoordeel op. Daarnaast is de groei vaak belastingvrij. Pas op het moment van uitkering betaal je belasting over het bedrag. Dit percentage is echter vaak lager dan tijdens je werkende leven. Het verschilt per situatie wat van toepassing is, dus we raden je aan om te overleggen met een professional die je van advies en informatie kan voorzien.

Wat zijn alternatieven?

Vind je pensioenbeleggen toch te spannend? Dan zijn er natuurlijk alternatieven. Pensioensparen is dus een van de veiligste opties, maar er zijn nog meer opties. Denk bijvoorbeeld aan investeren in vastgoed of het aanschaffen van edelmetalen. Deze opties zijn echter ook niet zonder risico’s. Wees je daarvan bewust.

Is pensioenbeleggen verstandig?

Dit is natuurlijk niet te zeggen. Het verschilt per persoon of dit een verstandige keuze is. Het kan onderdeel zijn van een slim pensioenplan. Zo kunnen er enkele fiscale voordelen zijn en is er de mogelijkheid om je kapitaal te laten groeien. De keerzijde is echter het risico op een dip. Zo kan een flink deel van je pensioen verdampen en dit is natuurlijk je grootste nachtmerrie. Laat je in ieder geval altijd goed informeren door iemand die verstand van zaken heeft.