Van lakkrassen tot afgebroken spiegels: een groot deel van de Nederlanders zegt schade te hebben opgemerkt na een bezoek aan de autowasstraat. Dat blijkt uit een peiling van Autoverzekering.nl. Bijna 1 op de 5 ondervraagden (19,3%) gaf aan dat hun voertuig beschadigd is geraakt, met lakschade als het meest genoemde probleem.
De ondervraagden gaven aan dat lakschade of krassen het vaakst worden opgemerkt na een bezoek aan de wasstraat (9,6%), gevolgd door schade aan spiegels of ruitenwissers (5,4%). Andere vormen van schade zijn verloren antennes of accessoires (4,6%) en losgeraakte nummerplaten (2,2%). Daarnaast noemt 2,7% andere schadegevallen.
Gemak, snelheid en voordelige abonnementen maken het aantrekkelijk om wekelijks door de wasstraat te rijden. Auto’s op straat wassen is in sommige gemeenten bovendien verboden vanwege milieuregels. Maar dat gemak van de wasstraat komt soms met een prijs. Hoewel de techniek en borstels van wasstraten de afgelopen jaren verbeterd zijn, zijn niet alle voertuigen bestand tegen de mechanische onderdelen van een geautomatiseerd wasproces, vooral als onderdelen al wat los zitten of slijtage vertonen.
Wie schade oploopt, moet in de praktijk vaak zelf opdraaien voor de kosten. De wasstraat is zelden aansprakelijk, tenzij duidelijk aantoonbaar is dat er iets misging. Denk aan situaties waarin een borstel losraakt en een kras veroorzaakt, of wanneer een medewerker krassen maakt bij het handdrogen van de auto. Ook onjuiste of ontbrekende instructies kunnen ervoor zorgen dat de wasstraat aansprakelijk is. Maar: het is aan de automobilist om te bewijzen dat de schade direct door de wasstraat komt, en dat is lastig. In de meeste gevallen komt het dan aan op de eigen verzekering. Alleen wie all risk verzekerd is, kan schade zoals krassen laten vergoeden. Toch is het lang niet altijd verstandig om dit soort schades te claimen, waarschuwt Jerry Poel, expert bij Autoverzekering.nl :
“Het klinkt logisch om schade te claimen, maar bij kleine schades zoals een kras is dat vaak niet verstandig. Je raakt schadevrije jaren kwijt, hebt mogelijk een eigen risico en betaalt daarmee jarenlang een hogere premie. Voorkom liever de schade: een goede voorbereiding, zoals het inklappen van spiegels of verwijderen van losse accessoires, kan veel ellende voorkomen.”