'Extra stimuleren verduurzaming voor huurwoningen is een goed idee, ook voor verhuurders'

Impact maken waar de impact het hardste nodig is. Dat is slim beleid. Niet wachten tot iedereen volledig van het gas af kan, maar stapsgewijs van het gas af.

Bij veel huurwoningen is de isolatie niet voldoende om volledig van het gas af te gaan. Je moet dus flink investeren om deze woningen in één keer van het gas af te halen. Daar heb je als verhuurder geen zin in. Maar wat nu als het ook in kleine stappen kan, waarbij de huurder bespaart op de energierekening en de verhuurder de waarde van de woning flink laat stijgen en meer huurpunten kan verdienen? Dan is er sprake van win-win.

Hybride warmtepomp goed idee

Stapsgewijs van het gas af is een ander verhaal. Met een hybride warmtepomp gaat het gasverbruik van een woning al met zo’n 70 tot 80 procent omlaag, voor een investering rond de 4000 euro, inclusief subsidies. Voor all-electric systemen betaal je al snel het dubbele en tel daar nog eens 10.000 euro bij op voor isolatiemaatregelen, terwijl dit dus maar 20 tot 30 procent extra gas bespaart. Een no-brainer voor het betaalbaarder maken van de energierekening en het terugdringen van CO₂-uitstoot voor de laagste kosten per vermeden kg CO₂.

Ook voor verhuurders is het installeren van een hybride warmtepomp een goed idee. Daarmee maak je een energielabelsprong tot wel vier stappen. Dit heeft direct impact op de woningwaarde, wat in de toekomst helpt als je de woningen zou willen verkopen. En op korte termijn ontvang je extra huurpunten om de investering mee terug te verdienen.

Sander Wapperom, DeWarmte