Volgens een nieuwe studie van Bain & Company naderen robots voor het eerst het punt waarop ze economisch kunnen concurreren met menselijke arbeid. Binnen vijf jaar zullen zij in staat zijn om een breed scala aan fysieke taken uit te voeren tegen een vergelijkbare of zelfs lagere kostprijs dan werknemers. Het is een keerpunt voor sectoren als logistiek, zorg, industrie en bouw.
Uit de analyse van Bain blijkt dat het samenkomen van technologische vooruitgang, dalende productiekosten en demografische druk zorgen voor versnelde adoptie van menselijke robots. De gemiddelde kostprijs van geavanceerde robots daalde sinds 2022 met meer dan 40%, terwijl arbeidskosten bleven stijgen. In combinatie met verbeterde mobiliteit en eenvoudige aansturing via natuurlijke taal door doorbraken in AI, ontstaat een nieuwe generatie robots die technisch capabel is en financieel aantrekkelijk.
Bain schetst een toekomst waarin fysieke en administratieve taken in toenemende mate worden geautomatiseerd. De impact reikt verder dan operationele efficiëntie: ook economische structuren, arbeidsrelaties en geopolitieke verhoudingen kunnen veranderen.